PROFIL DAERAH

DESTINASI MENARIK

Pelancongan Warisan Daerah Jasin 

Pelancongan merupakan sektor kedua terpenting selepas sektor perindustrian di dalam pembangunan ekonomi Negeri Melaka. Negeri Melaka yang kaya dengan sumber sejarah, kebudayaan dan kesenian menjadikan Negeri Melaka tempat tumpuan pelancong dari dalam dan luar negeri. Daerah Jasin adalah daerah ketiga dari segi bilangan penduduk, sumbangan ekonomi dan pembangunan di dalam Negeri Melaka. Bagi sektor pelancongan daerah Jasin terdapat beberapa produk persejarahan dan rekreasi yang telah dan sedang dibangunkan seperti Muzium Pertanian daerah Jasin, Makam Tun Teja, Lagenda Puteri Gunung Ledang di Asahan, Resort seperti Orna, Perkampungan Ikan Bakar di Umbai dan Serkam, Taman Pengeluaran Makanan (Tropical Fruit Farm) di Selandar, Dataran Jasin dan Agro- Tourism di Empangan Jus. Adalah dijangkakan beberapa produk baru akan turut dibangunkan seperti Koridor Merlimau, Lembah Ledang, Chinchin dan Kesang.

Pelancongan warisan merupakan komponen utama industri pelancongan negeri Melaka dan ia adalah tarikan utama pelancong. Di antara beberapa tarikan di dalam daerah Jasin termasuklah : 

Dataran Jasin

Dataran Jasin terletak kira-kira 800 meter dari pusat bandar Jasin dan ia merupakan tempat beriadah bagi kanak-kanak dan juga orang dewasa. Disini terdapat pelbagai kemudahan seperti tempat refleksi, taman permainan, dataran, pentas serta aktiviti sukan lasak bagi mereka yang berminat terhadap sukan tersebut dan pondok istirehat. 

Muzium Pertanian

Muzium Pertanian terletak ditengah-tengah Pekan Jasin. Sebelum dijadikan muzium, bangunan ini merupakan Pejabat Pos pertama di Bandar Jasin iaitu kira-kira 30 km dari Bandar Melaka. Muzium ini diwujudkan untuk memaparkan fakta dan mitos asal Jasin sebagai salah satu penempatan perkembangan wilayah yang agak penting bagi Melaka

Makam Tok Senara

Tok Senara ataupun Mat Yassin merupakan orang yang bertanggungjawab membangunkan kawasan Jasin. Dikatakan Tok Senara dimakamkan di Pekan Jasin (bersebelahan dengan Pejabat Belia dan Sukan Daerah Jasin). Jarak diantara makam dengan Bandaraya Melaka ialah kira-kira 30km.

Makam Tun Teja

Makam yang terletak di Merlimau   ini dipercayai sebagai makam Tun Teja Ratna Benggala anak kepada Seri Amar Diraja Bendahara,Pahang (Inderapura). Tun Teja ialah isteri kepada Sultan Mahmud Shah (1458-1511) apabila Melaka ditawan olen Portugis pada tahun 1511 baginda telah berundur ke Bentayan(Muar), semasa pengunduran inilah Tun Teja yang ketika itu sedang gering dan mangkat. Jasadnya dipercayai dimakamkan di sini dengan penuh adat istiadat. Tun Teja bukan sahaja seorang wanita yang jelita dan berhemah tinggi bahkan seorang isteri yang setia serta disayangi oleh Sultan dan telah menumpukan sepenuh taat setia kepada negeri ini. Beliau juga telah membangkitkan semangat kepahlawanan dikalangan wanita Melayu negeri ini untuk turut sama mempertahankan negeri ini dari serangan Portugis, segala jasa dan pengorbanan beliau akan tetap dikenang buat selamanya

Rumah Melayu Tradisional Sungai Rambai

Demang Haji Jaafar b Hj Awang dilahirkan di Belembang pada tahun 1850. Anak kelahiranJohor ini telah merantau dan membuka sebuah penempatan yang diberi nama Kampung Sungai Rambai. Pembukaan kampung ini dibantu oleh rakan-rakan setianya seperti Sidang Hamzah, Meleh bt Abu Bakar dan Kerisik (berketurunan Bugis yang merupakan rakan beliau yang paling rapat), Chung Liong, Chung Luang, An Ngi dan Ah Ding. Selain dikenali sebagai seorang pendekar yang kebal, beliau juga disegani kerana ilmu agamanya yang tinggi dan ketegasannya dalam menjalankan tugas sebagai Demang. Beliau telah meninggal dunia pada tahun 1944 ketika berusia 94 tahun. Rumah ini kini dimiliki oleh Encik Kamaluddin b Yaakop yang merupakan generasi ketiga Demang Jaafar

Perkampungan Orang Asli Gapam

Perkampungan masyarakat orang asli yang terletak di Kampung Gapam ini mampu mempamerkan corak sebenar kehidupan masyarakat orang asli.

PROFIL DAERAH     LATAR BELAKANG     INFO DAERAH JASIN    DESTINASI MENARIK    TEMPAT IBADAT     PELANCONGAN 

Tarikh Akhir Kemaskini :: 12-01-2020 :: 11:40 PM